Η Αρκαδία έχει αναρίθμητα μοναστήρια με πλούσια ιστορία…που πρωταγωνίστησαν κατά την διάρκεια της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

 Αρκετά από τα μοναστήρια της Αρκαδίας κάηκαν από τους Τούρκους κατακτητές αλλά τα περισσότερα από αυτά σήμερα λειτουργούν θυμίζοντας σε όλους μας τις δύσκολες εποχές που έχει περάσει η πατρίδα μας.

Μονή Φιλοσόφου Δημητσάνας

Η Μονή Φιλοσόφου, βρίσκεται λίγο έξω από την Δημητσάνα (80 χλμ από την Τρίπολη) και είναι χτισμένη τον 10ο αιώνα με ιδρυτή της τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, φιλόσοφο της εποχής. Τον 17ο αιώνα χτίστηκε και η νέα μονή Φιλοσόφου που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε και ως κρυφό σχολειό. Σήμερα από την μονή σώζεται μόνο το καθολικό της μονής.

monh filosofoy

Μονή Τίμιου Προδρόμου

Η μονή Τίμου Προδρόμου είναι χτισμένη πάνω στα βράχια και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι μία από τις μεγαλύτερες μονές της Πελοποννήσου. Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας η μονή ήταν νοσοκομείο. Σήμερα είναι ανδρικό μοναστήρι και στην βιβλιοθήκη της υπάρχουν σημαντικά θεολογικά βιβλία.

μονη προδρομου

Μονή Βαρσών

Η μονή Βαρσών είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και είναι χτισμένη τον 16ο αιώνα, και διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη. Η μονή βρίσκεται 11 χλμ από την Τρίπολη

arkadia_moni_varson1

Μονή Ελώνης

H Μονή Ελώνης  βρίσκεται 100 χλμ από την Τρίπολη και 16 χλμ από το Λεωνίδιο, και είναι χτισμένη τον 16ο αιώνα. Η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται εκεί πιστεύεται ότι είναι έργο του Αποστόλου Λουκά.elwna

Μονή Εορτακουστής

Η μονή Εορτακουστής βρίσκεται στον Πάρνωνα, και είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Το μοναστήρι διαθέτει μοναδικό ιστορικό και θρησκευτικό αρχείο. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

eortakoysths

 

Μονή Προδρόμου Καστριού

Η Μονή Προδρόμου Καστριού είναι παλιά ανδρική μονή και είναι αφιερωμένη στον  Ιωάννη τον Πρόδρομο και βρίσκεται χτισμένη πάνω στα βράχια.

prodromoy kastrioy

Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας

Το συγκεκριμένο μοναστήρι βρίσκεται 5χλμ από το Λεωνίδιο, και είναι χτισμένο σε μια σπηλιά. Σήμερα λειτουργεί σαν γυναικείο μοναστήρι και είναι χτισμένο τον 16ο αιώνα

Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ