Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης – Κέρκυρα

Αφιερώματα Προορισμοί Κέρκυρα

Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης – Κέρκυρα

Στην πολύπτυχη ιστορία της η Κέρκυρα κατοικήθηκε από λαούς με διαφορετικές κουλτούρες, που άφησαν πάνω της τα ίχνη τους και διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη Κερκυραϊκή παράδοση. Το ιταλικό ταμπεραμέντο, το μουσικό στοιχείο, τα ήθη και τα έθιμα,  οι γιορτές είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είναι πρωταρχικό μας χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προβάλουμε.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης συγκεντρώθηκαν και εκτίθενται αντικείμενα, φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα της Κέρκυρας των τελευταίων τριών αιώνων. Στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού που ανοίγουν σελίδες προσωπικών ιστοριών και συλλογικής εμπειρίας, για να φωτίσουν το νήμα που ενώνει το τότε με το τώρα.
Επισκεφθείτε μας για ένα αληθινό ταξίδι στο χρόνο.

Το Μουσείο 

Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης – Κέρκυρα εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 στην Αχαράβη, απέναντι από τα Ρωμαϊκά Λουτρά σε ένα ιδιόκτητο κτήριο 1.000 τ.μ. Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός του είναι ο κ. Σπύρος Βλάχος ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια με απέραντη αγάπη και ακούραστο κέφι φροντίζει για την αναζήτηση, τη συγκέντρωση, τη διαφύλαξη, και την προβολή του λαογραφικού υλικού της Βόρειας Κέρκυρας.
Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου εκτίθεται σε δύο αίθουσες. Το λαογραφικό υλικό προέρχεται κυρίως από δωρεές και αγορές και για την παρουσίασή του δημιουργήθηκαν σύνολα που αναπαριστούν τους ποικίλους τομείς και δραστηριότητες της τοπικής ζωής.

Η συλλογή του μουσείου 

Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης – Κέρκυρα . Παλιές φωτογραφίες, βιβλία και έγγραφα από το 1862, Νομίσματα από την περίοδο του Ιονικού κράτους, Τοπικές ενδυμασίες από το 1800, Έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, Αργαλειός, Παραδοσιακό ελαιοτριβείο, Ξυλουργείο, Τσαγκάρικο, Κουζίνα, Κρεβατοκάμαρα, Μπουγάδα, Νερόμυλος, Αγροτικά εργαλεία, Εκκλησιαστικός χώρος κ.ά.
Πέραν των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου, στο ίδιο κτήριο λειτουργεί επίσης Αίθουσα εκδηλώσεων, κατάλληλα εξοπλισμένη για Εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, και περιοδικές εκθέσεις. Παράλληλα λειτουργεί ένα Παραδοσιακό Καφενείο καθώς επίσης και μόνιμη Έκθεση Παραδοσιακών προϊόντων και εργόχειρων για τους επισκέπτες .

Ωράριο Λειτουργίας 

Καθημερινά 10.00 – 14.00 εκτός Κυριακής
(Για επισκέψεις Σχολείων και Groups, το Μουσείο λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, κατόπιν συνεννοήσεως).
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ
Ενήλικες = 3.00€
Παιδιά (6–17ετών) = 1.50€
Επισκέψεις σχολείων = 1.00€
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έφορος Μουσείου: Βλάχος Σπύρος, τηλ.:26630 63052, κιν.: 6932 255021
email:museum.acharavi@hotmail.com
 1. Αιμιλία says:

  Υπέροχη δουλειά … μπράβο σας συνεχίστε έτσι !!!! Ο τόπος μας χρειάζεται τέτοιες ενέργειες .-

 2. Σοφία says:

  Πραγματικά μια θαυμάσια προσπάθεια από τους ανθρώπους εκεί! Αν βρεθείτε εκεί κοντά και αγαπάτε την παράδοση, αξίζει να το επισκεφθείτε!!

 3. Γεωργία says:

  Η δουλειά ειναι εξαιρετική.! Το προτείνω ανεπιφύλακτα για μια μοναδική εμπειρία !!!

 4. Γεωργία says:

  Εξαιρετική δουλειά !! Το προτείνω ανεπιφύλακτα για μια μοναδική εμπειρία !!!

 5. Σπυριδούλα says:

  Εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει με πολύ αγάπη!!! Μια μοναδική εμπειρία το προτείνω ανεπιφύλαχτα!!!

 6. Αλέξανδρος says:

  Εξαιρετικη συλλογή και πολυ καλα δομημενη στο χωρο. Ένα ευχάριστο περιβάλλον που μπορεί κανείς να θαυμάσει την ιστορία της Κέρκυρας σε όλο της το μεγαλείο!

 7. Νάντια says:

  Ένα εξαιρετικό δημιούργημα που αναδεικνύει τον ανεξερεύνητο πολιτισμό της βόρειας Κέρκυρας,από ένα λάτρη της ιστορίας του τόπου του.Το προτείνω με βεβαιότητα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>