Λιμναίος Οικισμός Καστοριάς

Αφιερώματα Προορισμοί Καστοριά - Λιμναίος Οικισμός Καστοριάς

Ο Λιμναίος Οικισμός Καστοριάς,

βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην λίμνη, στο Δισπηλιό , και φανερώνει πως η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια.
Αυτός λοιπόν ο προϊστορικός οικισμός  βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά στη θέση «Νησί» και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932. Ήταν κάποια στιγμή που η στάθμη της λίμνης χαμήλωσε τόσο πολύ που φάνηκαν στην επιφάνεια της  δεκάδες ξύλινα υποστυλώματα. Ήταν ο καθηγητής  προϊστορικής αρχαιολογίας Α. Κεραμόπουλος  που ανακάλυψε τον οικισμό και έφερε στην επιφάνεια πάρα πολλά ευρήματα  της εποχής εκείνης .   Εκεί βρέθηκε η πρώτη μορφή γραφής πριν από τη Γραμμική Α .

img_20161010_154245

Αναφορά στον οικισμό 

Η πρώτη αναφορά σ αυτόν τον οικισμό τοποθετείται γύρω στο 5.500 π.Χ.. Είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Τις καλύβες τις έφτιαχναν, κυκλικές και ορθογώνιες, και τις στήριζαν πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες.

img_20161010_154632

Ήταν ο σκελετός για να ανυψώσουν το επίπεδο των σπιτιών. Κάποια ήταν χτισμένα μέσα στη λίμνη και κάποια ανάλογα με την αυξομείωση της στάθμης του νερού άλλοτε βρισκόταν μέσα στη λίμνη και άλλοτε έξω από αυτή. Υπήρχαν και καλύβες που ήταν χτισμένες κοντά στη λίμνη.

img_20161010_154638

Υπολογίζεται ότι ζούσαν τρεις χιλιάδες άτομα. Έχοντας άψογη οργάνωση και πειθαρχία μάζευαν την τροφή τους, εξέτρεφαν κατοικίδια, ψάρευαν και κατασκεύαζαν εργαλεία και είδη καθημερινής χρήσης. Παράλληλα γνώριζαν μουσική και γραφή. Μια ξύλινη πινακίδα είναι ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, φλογέρες από κόκαλα πουλιών, από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και μια βάρκα από μονοκόμματο ξύλο.

img_20161010_154524

Το μουσείο 

Από το 2000 στην περιοχή λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού. Για το σκελετό των καλυβών χρησιμοποιήθηκαν κορμοί δένδρων, για τους τοίχους κλαδιά και σχοινί ενώ από την λάσπη της λίμνης δημιουργήθηκε ο σοβάς κάθε καλύβας που την στέγη της σκεπάζουν άχυρα.

img_20161010_154534

Μέσα στις κατοικίες αυτού του ξεχωριστού οικισμού, υπάρχουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, πιστά αντίγραφα των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Πήλινα αγγεία, όπως φιάλες, κύπελλα, φρουτιέρες και χύτρες καθώς και εργαλεία που είναι φτιαγμένα από πυριτόλιθο ή οστά συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα. Τα αυθεντικά εκτίθενται στο κτίριο του μουσείου που βρίσκεται μέσα στο χωριό Δισπηλιό.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 21910.( γραφείο εισόδου μουσείου )

Φωτογραφίες : Γραμμένου Αιμιλία

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>